Kiezen tussen een laptop en een desktop

Kiezen tussen een laptop en een desktop is geen kwestie van wat beter is, alles is afhankelijk van hoe je hem wil gaan gebruiken. Laptops zijn momenteel bijzonder populair en nemen meer en meer de plaats van de desktop in. De verschillen tussen beide toestellen worden in ieder geval steeds kleiner, de specificaties van een laptop komen tegenwoordig dicht in de buurt van die van een desktop. Toch zullen desktops nog niet direct verdwijnen. Hieronder lijsten we de belangrijkste kenmerken van elk toestel op om je te helpen bij je keuze!

Anker

[]

Nieuw item

Laptop

Het woord laptop komt van het Engelse "lap" omdat laptops oorspronkelijk bedoeld waren om op je schoot te gebruiken. Tegenwoordig wordt aangeraden om ze zoveel mogelijk op een tafel te zetten, niet alleen omdat dat een stuk handiger werkt, maar ook uit gezondheidsoverwegingen.

Hét grote voordeel van een laptop is natuurlijk de draagbaarheid. Omdat laptops klein en licht zijn, passen ze in je rugzak en kan je ze makkelijk overal meenemen. Daardoor kan je ze op verschillende plaatsen én onderweg gebruiken. Laptops verhogen zo ook de productiviteit, omdat er geen enkel moment verloren gaat. Je bent niet beperkt om enkel te werken tot de tijd die je aan je bureau zit. Bovendien nemen ze niet veel plaats in en kunnen ze opgeborgen worden zodra je klaar bent met werken. Ideaal voor wie een hekel heeft aan een rommelige bureau.

Je hebt, toch voor even, geen stroom nodig. Dat wil ook zeggen geen lastig gedoe met kabels. De accu's gaan tegenwoordig steeds langer mee dus je hebt steeds langere autonomie. En zelfs wanneer een laptop op netstroom aangesloten is, verbruikt hij nog altijd minder dan een desktop.

Laptops zijn doorgaans ook veel stiller dan desktops. Die zijn krachtiger, maar kracht wordt omgezet in warmte die ook terug afgevoerd moet worden door middel van ventilatoren die veel lawaai maken.

Tegenwoordig is niet enkel de draagbaarheid cruciaal, maar zijn ook de prestaties belangrijker geworden en moet een krachtige laptop niet meer onderdoen voor een desktop.

Nieuw item

Desktop

De naam zegt het zelf, een desktop is een computer die op een desk of tafel staat. Hij bestaat meestal uit een toren, een monitor, een toetsenbord en een muis.

Een desktop beschikt doorgaans over een krachtigereprocessor dan een laptop. Dat maakt hem altijd sneller, al is het verschil minder groot dan je zou verwachten. Ook heeft hij een betere grafische kaart, wat resulteert in mooiere beelden.

Een desktop is meestal goedkoper dan een laptop, dat wil zeggen heeft een betere prijs-krachtverhouding. Bij laptops betaal je extra voor de draagbaarheid, look en feel, terwijl je bij desktops enkel en alleen voor de kracht betaalt. Om de beperkte ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten, moeten de onderdelen in een laptop kleiner gemaakt worden en ook dat heeft zijn prijs.

Ook op ergonomisch vlak is een desktop beter. Je moét wel op een stoel gaan zitten waardoor je houding automatisch beter is dan wanneer je met je laptop in de zetel hangt. Je kijkt op een groter scherm, typt op een groter toetsenbord en scrolt met behulp van een muis.

Een desktop is gemakkelijker te repareren en te upgraden. Vanaf iets kapot of te traag geworden is, hoef je maar een vijs los te draaien en vervang je dat onderdeel. Bij een laptop is dat quasi onmogelijk én is er beperktere keuze in onderdelen. Door de voortdurende blootstelling aan schokken heeft een laptop ook een grotere kans op slijtage en defecten. Een desktop gaat dus ook veel langer mee.

Anker

[]

Voor wie?

Laptops zijn uiteraard ideaal voor studenten, omdat die vaak onderweg zijn. Ook vertegenwoordigers hebben baat bij een laptop, want zij zijn vaak op de baan en werken zowel thuis als op kantoor. Verder is een laptop een prima keuze voor de basisgebruiker om wat te surfen op het internet en simpele tekstverwerking te doen.

Voor wie?

Desktops blijven de eerste keuze voor grafische ontwerpers die een krachtige computer met voldoende werkgeheugen nodig hebben. Ook gamers houden van de hoge resolutie, het grote scherm en de mogelijkheid om de muis en het toetsenbord te personaliseren.

Anker

[]

Dunne en lichte laptops met Windows 10